Miért van annyi okos egyedülálló nő?

A kutatások szerint a férfiak napjainkban olyan társat képzelnek el maguk mellé, aki okos, független és sikeres. A kép viszont sokkal árnyaltabb lesz, ha a tettekre kerül a sor, mert még mindig rengeteg intelligens nő küzd a magánnyal és a félresikerült kapcsolatokkal. Nézzük meg, hogy milyen magyarázata és megoldása lehet ennek az ellentmondásnak.

tarskereso.jpg

Elképzelés vs. valóság

Hiába telt el száz év a szüfrazsett mozgalmak óta, és az elmúlt harminc év fő sármőrje, George Clooney hiába vett el  egy okos, független és sikeres nőt, a hétköznapokban sajnos közel sem alakul ennyire magától értetődően a férfiak és nők közti párkapcsolati egyensúly. Habár a megkérdezettek 87%-a el tudna képzelni egy párkapcsolatot okos és sikeres nőkkel, a valóságban a férfiak inkább feszélyezve érzik magukat egy ilyen helyzetben.

Intelligencia mértéke

A férfiakat lenyűgözheti egy intelligens nő, és akár vágyhatnak is egy párkapcsolatra vele, ugyanakkor egy idő után mégis ez okozza a problémát. Persze továbbra is állítják, hogy nem baj, ha okos egy nő, de ha párkapcsolatról van szó, akkor az illető hölgy inkább ne legyen okosabb a férfinál. Lehet ugyanolyan vagy kevésbé intelligens a nő, de ha már túlszárnyalja párját, az elég lohasztóan hat a férfi önérzetére.

Sikeresség mértéke

Lehet az intelligencia kevésbé zavar egy férfit attól, ha a nő sikeresebb nála, főleg anyagi szempontból. Pedig a mai napig olvasunk olyan híreket, hogy ugyanazért a munkáért a nők kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak. Egy átlagos család fenntartásához mindkét fél munkájára szükség van, de ha a nő teszi hozzá a többet, egy idő után még a legtoleránsabb férfit is frusztrálni kezdi a helyzet.

Függetlenség mértéke

A férfiaknak elméletben azért lehet vonzó egy független nő, mert nem fog csak rá támaszkodni, vagy kiábrándítóan rátapadni a férfira, hogy minden idejét elszámoltassa vele, és levegőt se tudjon venni nélküle. Ez az egyik véglet, de a másik véglet is épp úgy riasztó lehet. Ha egy nő annyira független, hogy mindent egymaga próbál megoldani, szinte kiöli gálánsságot és a segítőkészséget a férfiból, aki azt fogja érezni, hogy nincs is rá igaziból szükség.

Megoldás?

Van hova fejlődni, ha a fentebbi okok elsimítására törekszik egy pár. A gender szerepek évszázadokra visszamenő berögződését nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, de legyen bármelyik fél az okosabb, vagy a sikeresebb a párkapcsolatban, tudnia kell visszavonulót fújni, és a párjának teret engedni. Sokszor csak azon múlik az egyensúly, hogy képesek-e a párkapcsolat tagjai ugyanúgy felnézni egymásra.

 

kiprobalom-most-1-300x137-300x137.jpg