Kritikus visszautasítás – 4 tanács a szenvedés megelőzésére

Az első randik sikeressége sok mindenen múlik, mint például működik-e vonzalom, a beszélgetés és az ismerkedés gördülékeny-e, mennyit vesz vissza igazi személyiségünkből a feszélyezettség és az izgulás. Ezek alapján hozunk döntést arról, hogyan alakul majd a kapcsolat a továbbiakban. A múltkori cikkünkben már volt szó a helyes benyomások kialakításáról, most azt szedjük pontokba mi a teendő, ha a másik visszautasít minket, vagy mi nem szeretnénk tovább folytatni a randizást az illetővel.

f1.jpg

1. Nyílt és burkolt visszautasítás

 A visszautasítás sokféleképpen történik, lehet már a randi közben is érezzük, hogy hiába ment esetleg az online üzenetküldés remekül, most valahogy nem sikerült az oldottság. Alkohollal is lehet oldani a hangulatot, de akár a humorérzéket is tesztelhetjük. Ha minden próbálkozásunk ellenére is a partnerünk inkább a telefonját nyomkodja, vagy a tekintete elkalandozik beszélgetés közben, és nem igazán reagál a mondandónkra és érdeklődő kérdéseinkre, akkor elég egyértelmű mi felé haladunk, jellemzően ilyenkor az első 1-2 ital elfogyasztása után véget is ér a randi, és egyik fél se fogja nagyon keresni a másikat. Kevésbé jellemző, hogy nyíltan felvállaljuk a véleményünket, pedig sok agyalással eltöltött órától mentenénk meg egymást, ha képesek lennénk kimondani: Bocs, mégsem jöttél be. A következő két pontban mindkét oldal szemszögéből megvizsgáljuk a problémát

2. Nem kellettem neki

Maga a visszautasítás borzasztó érzés, még ha nem is estünk bele elsőre a randi partnerbe, de ő mégis úgy dönt, nem akar személyiségünk további mélységeibe betekintést nyerni. Olyan ez, mint egy egyes a suliban, úgy érezzük megbuktunk, nem nyújtottuk jó formánkat, biztos idegességünkben összehordtunk lehetetlen dolgokat, vagy egyéb olyan izgalmi tünetet produkáltunk, amit nyugodt körülmények között sose tennénk. Szokták viccesen mondani, a randi olyan, mint egy állásinterjú csak egy pohár bor kíséretében. Az az igazság, hogy nem csináltunk semmit rosszul, ez is a személyiségünk része, így semmi szükség önostorozásra. Jó, ha eszünkbe véssük, hogy a másik a visszautasításával inkább jót tett velünk, és nem bonyolódtunk bele egy érdektelen és szükségtelen kapcsolatba.

3. Nekem nem kellett ő

Szintén kellemetlen helyzet, mikor látszólag a másiknak nagyon bejövünk, és próbál a kedvünkben járni, de mi kínosan feszengünk, mert sajnos hiába minden akaratunk, a randi partner nem váltotta be a reményeinket. Ilyenkor nehéz megőrizni a hidegvérünket, és akaratlanul is azt mutathatjuk a másiknak, hogy nem érdekel minket. Ne hagyjuk a gyermeki én kerekedjen felül a türelmetlenségével. A velünk szemben ülő félnek is megadhatjuk azt a minimális tiszteletet, hogy az adott ideig tartó randi közben meghallgatjuk, és érdemben válaszolunk a kérdéseire. Csak nyerünk a szituációval, mert számunkra is kiderül mihez nem vonzódunk. És ha már a randi a végéhez közelít, adjuk meg a másiknak a tiszteletet, és ha nem is rögtön a randi végén, de írjuk meg neki normális, felnőtt stílusban, hogy sajnos nem jött be. Ennyit mi is elvárunk a másiktól hasonló esetben, ugye?

4. Vállaljuk az érzéseink!

Vannak kevésbé egyértelmű helyzetek persze. Nem minden lesz ennyire világos már az első pár randi után. A legtöbb szívfájdalmat ezek a játszmák okozzák, amikor nem tudunk dönteni, nem igazodunk el a saját érzéseinken, szeretnénk valakit, de a randi partner éppen, hogy megütötte a mércét. Vagy a fordított szituáció a manapság egyre felkapottabb téma társkeresés terén a ghosting jelenség. Ez az, amikor a partner látszólag minden ok nélkül, egy sikeresnek induló kapcsolat első pár hete után egyszer csak eltűnik a semmibe. Előfordul, hogy bekapcsol a pánik gomb, és kínosnak tartjuk, hogy habár érzünk némi összhangot, valamiért mégsem akarunk komolyabb dologba belebonyolódni. Bátorság! Elsőre fájdalmas a visszautasítás, de így már biztosan tudni fogjuk, hogy az illető nem hozzánk való, akár mi utasítjuk vissza, akár ő utasít minket el. Legjobb, amit tehetünk, ha elengedjük az érdektelen partnereket, hogy helyt adjunk a számunkra megfelelőnek.

Keress egy társat itt